זאבת, או לופוס, היא מחלה אוטואימיונית כלומר כזו בה הגוף תוקף את מערכותיו שלו. שם המחלה הוא תוצר של הפריחה הטיפוסית לכחמישים אחוז מהחולים בה, המופיעה על הפנים בצורת פרפר מתחת לאיזור העיניים והזכירה לרופאים בימי הביניים את הכתמים על פני זאבים.

במחלה חולות בעיקר נשים כשהסטטיסטיקה מראה יחס של גבר אחד לשמונה נשים החולות במחלה, כלומר כתשעים אחוזים מהחולים הן בעצם חולות. המחלה תוקפת בעיקר בגיל הפוריות אבל עלולה לפגוע גם בגיל מוקדם או מאוחר יותר.

התסמינים של מחלת הזאבת

למחלה יש תסמינים שונים ומשונים המתבטאים בצורה שונה אצל כל אחד מהחולים בה. למשל:

כאמור, משפחת התסמינים היא רחבה ותסמינים שונים יכולים להופיע במטופלים שונים. מחלת לופוס עלולה להיות מסוכנת, בעיקר במצבי פגיעה בכליות העלולים להיות קטלניים ולכן חשוב לטפל בה תוך מתן תשומת לב לתסמיניה האינדיבידואליים.

בעוד למחלה אין תרופת פלא, ישנו טיפול תרופתי ללופוס היכול להקל על התסמינים שלה ולהפחית את אחוז התמותה ממנה בצורה ניכרת ( כמו בנליסטה).

בין התרופות הניתנות לחולי זאבת נמנים סטרואידים ותרופות נוגדות דלקת אחרות. כמו כן לסימפטומים ספציפיים קיימות תרופות יותר נקודתיות העוזרות לדכא את המערכת החיסונית במצבים שונים. כיום נערכים גם טיפולים נסיוניים שונים, בעיקר על ידי הקרנות, אבל אלו הם, כאמור, חדשים ונסיוניים.

תזונה מתאימה לחולי לופוס

על מנת לחזק את הגוף מומלץ לאמץ טיפול טבעי בזאבת, כגון: פעילות גופנית והקפדה על תזונה מתאימה. תזונה מתאימה לחולי זאבת כוללת מזונות מסויימים בעלי יכולות אנטי דלקתיות הדלים בחלבונים, שומנים ומלח. עוד בנושא: אלרגיה למזון

מזונות אורגניים

למשל פירות וירקות, הם מזונות המומלצים בחום. רמת החומציות שלהם מסייעת לאיזון רמת החומציות של הגוף, הסיבים שבהם מסייעים לתפקוד מערכת העיכול ונוגדי החמצון שבהם מסייעים לחיוניות הגוף הכללית ולמלחמה שלו נגד הדלקות האופייניות למחלה.

שומנים בריאים

מעבר לצריכת פירות וירקות מומלץ לצרוך שומנים בריאים כמו ויטמין אי ואומגה שלוש. השומנים הבריאים מצויים בעיקר בשמן זית, שמן פשתן ודגים אבל גם במוצרים אחרים כמו נבטי חיטה.

פחמימות

צריכת פחמימות מלאות מיטיבות עם מערכת העיכול. לדוגמא: לחם, פיתות ולחמניות מדגנים מלאה, בטטה ולא תפוח אדמה ועוד.

שתיה מרובה

צריכת נוזלים גבוהה חשובה גם היא כיוון שהיא מסייעת למפרקים להתחזק ולהתגמש ותורמת לטיהור הגוף ולכן מומלץ להקפיד על שתייה תכופה ובפרט של מיצים מירקות ופירות כמו סלרי, גזר ותפוחים או לחילופין של תה שחור.

מזון לא מומלץ לחולי זאבת

חשובה לא פחות מרשימת המזונות המומלצים היא רשימת המזונות הלא מומלצים, שצריכתם עלולה לעורר ולהחמיר את מצב הדלקות, הכיבים ושאר תופעות הלוואי של זאבת. כאמור, מזון העשיר בחלבונים, כמו בשר ומוצרי חלב, אינו מומולץ לחולי זאבת שכן מוצרים אלו מעלים את רמת החומציות בגוף ותורמים להיווצרות דלקות. גם צריכת נבטי אלפלפא מקושרת להחמרה בתסמיני המחלה.

כמו כן מומלץ להפחית במזונות המכילים פחמימות 'ריקות' כמו לחם לבן, עוגות, סוכר או אלכוהול ולהימנע משומן רווי, כמו מזון מטוגן וחטיפים.

אף על פי שניתן להכין רשימה כללית של מזונות מומלצים יותר ופחות בל נשכח שמאחורי כל חולה במחלה נמצאים תסמינים שונים המצריכים טיפול שונה. מסיבה זו ועל מנת לייעל את הטיפול בתסמיני זאבת, מומלץ ללכת לייעוץ תזונתי אישי. בצורה זו ניתן להמליץ לכל אדם על התפריט המיטבי בשבילו, להתאים לו תוספי מזון שלא קיימים בסביבתו הטבעית, ולפקח על ההתקדמות והשיפור בהרגשתו.

דילוג לתוכן