מחלת חיסון עצמי או בשמה הלועזי מחלה אוטואימונית, הינה שם כללי לקבוצת מחלות, בה בעצם המערכת החיסונית בגופנו אינה מזהה את עצמה ותוקפת את התאים הלבנים ה"טובים" בגופנו.  auto=עצמי, immune=חיסון).

אחת המערכות החשובות והעיקריות בגוף האדם, היא מערכת החיסון. למערכת החיסון יש תפקידים רבים והכרחיים בהגנה על הגוף מפני מזהמים, חיידקים, וירוסים וכדומה. מערכת החיסון עובדת כמו צבא ומכילה סוגי תאים רבים ומרובים שלכל אחד מהם תפקיד חשוב והכרחי בהתקפה, הגנה והשמדה של התאים המזיקים, המזהמים אשר חדרו לגוף האדם. (לדוגמא: תאים מונוציטים, בזופילים, ניוטרופילים, לימפוציטים ועוד רבים אחרים).

למרות ריבוי המחקרים, עדיין לא ידוע מדוע המערכת החיסונית של האדם תוקפת את עצמה במקום לתקוף את הפולשים והמזהמים ה"רעים" שחדרו לגוף?

בשל התקיפה העצמית של המערכת החיסונית, הגוף מתחיל להרוס תאים, רקמות, איברים ומערכות שלמות לבסוף, בגוף האדם הסובל מהמחלה האוטואימונית.

נמצא כי למעלה מחמישה אחוזים בקרב האוכלוסייה הכללית, סובלים ממחלות אוטואימונית, להם אין מרפא כיום.

סוגי מחלות אוטואימונית

קיימות מחלות אוטואימוניות רבות, אשר להן תסמינים אשר דומים במרבית המקרים למחלות רבות אחרות, על מנת לאשש את האבחנה כי האדם סובל ממחלה אוטואימונית, עליו לעבור מספר רב של בדיקות דם ובדיקות הדמיה וגם לאחר אישוש המחלה, אין לרפואה המערבית פתרונות מיידים אלא רק סימפטומטיים-תסמינים.

אבחון המחלה נעשה בשילוב של תסמינים, תדירות התסמינים, תקופת הופעתם, היכן בגוף ובאיזה מערכת או מערכות הן הופיעו, האם התסמינים באים וחולפים, האם בבדיקות דם נמצא עלייה ברמות תאי דם לבנים, האם בבדיקות דם נמצא RF=RHEUMATIC FACTOR, שהוא בעצם פקטור בדם, שיכול לעזור באישוש אבחנות מחלות ריאומטולוגיות-אוטואימוניות, האם נצא בבדיקות דם ספציפיות נוגדנים נגד תאי העצמי או נגד גרעין התא (לדוגמא: ANA) וכדומה.

נכון להיום, נמצא כי יש בערך 80 מחלות אוטואימוניות שונות בנוסף למחלת לופוס, אשר לכל אחת מהם תסמינים שונים, דרכי אבחון שונות, אך הטיפול בכולן הוא תסמיני בלבד, מכיוון שהגורם הראשי להתפרצות המחלה האוטואימונית אינו מובן.

להלן דוגמאות של מחלות אוטואימוניות שכיחות ודרכי הטיפול בהן:

כאמור, קיימות עשרות מחלות אוטואימוניות, ללא מרפא.

האנשים הסובלים ממחלות אלו יכולים בדרך פלא להירפא ממחלות מסוימות אך חלקם הגדול סובל באופן אקטיבי וכרוני מהמחלה והתסמינים הקשים, שהולכים ומתרבים עם חלוף השנים ועלולים לגרום לנכות, פגיעה עוברית ואף מוות טרם עת. רבות מהמחלות האוטואימוניות דורשות טיפול מורכב ולכן רבים מהחולים מטופלים במרפאות ראומטולוגיות שם הם מתאשפזים ליום כדי לקבל את הטיפול בסביבה סטרילית ומקצועית.

התמיכה המשפחתית, העזרה והאהבה, חשובה מאוד והכרחית לחולי מחלות אוטואימוניות.

דילוג לתוכן