דלקת מפרקים בחולי לופוס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

לופוס (זאבת) הוא השם המקוצר של מחלה הנקראת זאבת אדמנתית מערכתית (באנגלית – systemic lupus erythematosus). כבר משמה של המחלה ניתן ללמוד על כך שהיא משפיעה החולים בה בצורה סיסטמית, כלומר לא באופן ממוקד אלא על מספר מערכות גופניות.

בין היתר המחלה יכולה לערב את העור של החולה, את קרום הריאה וקרום הלב, את הכליות, את מערכת העצבים המרכזית והפריפרית, את מערכת כלי הדם ועוד.

חשוב לציין כי לא כל החולים יסבלו בהכרח ממעורבות רב מערכתית הכוללת את כל המערכות האפשריות. כמו כן קיימת שונות רבה מבחינת השכיחות של מעורבות המערכות השונות. כך לדוגמה דלקת קרום הלב תופיע ב- 20-30 אחוז מהחולים ואילו תהליך דלקתי המערב את קרום הריאה (פלאוריטיס) מופיע בקרב 30-60 אחוז מהחולים. המעורבות המפרקית נחשבת לשכיחה במיוחד בקרב הסובלים מזאבת וזאת כיוון שהיא מופיעה ב- 35-95 אחוז מהחולים.

כיצד באה לידי ביטוי דלקת מפרקים בחולי זאבת אדמנתית מערכתית?

רבים לא יודעים זאת, אך הדלקת הפוגעת במפרקי החולים בזאבת אדמנתית מערכתית מהווה את התסמין השכיח ביותר של המחלה. בנוסף לדלקת המערבת את המפרקים, חלק מהחולים סובלים בנוסף גם כן מטנוסינוביטיס, כלומר דלקת המערבת את הגידים. אמנם מדובר בתסמין נפוץ במיוחד, אך לרוב מדובר בדלקת קלה יחסית, שלא גורמת לשינויים במבנה המפרקים המעורבים.

הדלקת מופיעה בדרך כלל במפרקי האצבעות, במרפקים ובברכיים אך באופן עקרוני יכולה להופיע גם במפרקים אחרים לאורך הגוף. בנוסף לכך, חלק מהחולים סובלים מדלקת מפרקים נודדת, המערבת מפרקים שונים לסירוגין בזה אחר זה. הדלקת גורמת לפגיעה בטווח התנועה של המפרק, לכאבים ונפיחות.

רק בשלושה עד ארבעה אחוז מהחולים בזאבת אדמנתית מערכתית תופיע דלקת קשה שתגרום לעיוות של מפרקים בידיים הנקרא jaccoud's arthropathy. העיוות נוצר על רקע סובלוקציה של המפרקים הממוקמים בין הגליל המקורב לעצם המסרק בידיים. באתר www.mifrakim.co.il תוכלו למצוא מידע רב ומקיף על דלקת מפרקים.

דלקת מפרקים בזאבת אדמנתית מערכתית כקריטריון אבחוני

נכון להיום האבחון של זאבת אדמנתית מערכתית מבוסס על מכלול של סימפטומים קליניים וממצאים מעבדתיים שבמקרים מסוימים מופיעים לאורך תקופת המעקב באופן מצטבר אך אין זה מן הנמנע שיופיעו בו זמנית. סך הכול ישנם 11 קריטריונים, כאשר נוכחות של ארבעה מהם מספיקה בשביל לקבוע את האבחנה. בין היתר מדובר בפריחת פרפר (הפריחה האופיינית המופיעה על גשר האף והלחיים), כיבים ברירית האף או בפה ודלקת בכליות.

מאחר והמעורבות המפרקית כה שכיחה בקרב החולים בזאבת, אין זה פלא שדלקת מפרקים לא ארוזיבית המערבת לכל הפחות שני מפרקים, מהווה קריטריון אבחוני חשוב.

כיצד מטפלים בדלקת מפרקים בזאבת אדמנתית מערכתית?

כפי שציינו, ברוב המקרים מדובר בדלקת קלה יחסית ולכן גם קל מאוד לשלוט בה, כאשר בדרך כלל הטיפול יכלול תרופות כמו לדוגמה נוגדי דלקת שאינם סטרואידים. תרופה נוספת שנמצאה יעילה ביותר לטיפול בדלקת מפרקים בחולי זאבת היא Plaquenil (Hydroxycholorquine).

תרופה זו היא תרופה נגד מלריה הנמצאת בשימוש נרחב בקרב חולי זאבת אדמנתית מערכתית. בנוסף לדלקת במפרקים, התרופה יעילה לטיפול בעייפות הכרונית, בתסמינים העוריים, בנשירת השיער ועוד. כמו כן התרופה יעילה למניעת ההתלקחויות ולאיזון המחלה.

אולי יעניין אותך גם:

שיקום מפרק לסובלים מלופוס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן