מחלת חיסון עצמי או בשמה הלועזי מחלה אוטואימונית, הינה שם כללי לקבוצת מחלות, בה בעצם המערכת החיסונית בגופנו אינה מזהה את עצמה ותוקפת את התאים הלבנים ה"טובים" בגופנו. auto=עצמי, immune=חיסון).
למרות ריבוי המחקרים, עדיין לא ידוע מדוע המערכת החיסונית של האדם תוקפת את עצמה במקום לתקוף את הפולשים והמזהמים ה"רעים" שחדרו לגוף?
נמצא כי למעלה מחמישה אחוזים בקרב האוכלוסייה הכללית, סובלים ממחלות אוטואימונית, להם אין מרפא כיום.
סוגי מחלות אוטואימונית
אבחון המחלה נעשה בשילוב של תסמינים, תדירות התסמינים, תקופת הופעתם, היכן בגוף ובאיזה מערכת או מערכות הן הופיעו, האם התסמינים באים וחולפים, האם בבדיקות דם נמצא עלייה ברמות תאי דם לבנים, האם בבדיקות דם נמצא RF=RHEUMATIC FACTOR, שהוא בעצם פקטור בדם, שיכול לעזור באישוש אבחנות מחלות ריאומטולוגיות-אוטואימוניות, האם נצא בבדיקות דם ספציפיות נוגדנים נגד תאי העצמי או נגד גרעין התא (לדוגמא: ANA) וכדומה.
להלן דוגמאות של מחלות אוטואימוניות שכיחות ודרכי הטיפול בהן:
- כרסת (צליאק)- מחלה אשר נגרמת בשל רגישות הגוף לחלבונים גליאדין וגלוטנין המצויים בגוף האדם ובמאכלים המצויים בדגנים (כגון: לחם, פסטה ועוד). בשל רגישות הגוף לחלבון זה, אין האדם יכול לאכול מוצרים המכילים גלוטן ואם אכל אותם, מתחילה המערכת החיסונית לתקוף את המעי הדק (האיבר בו אמור להיספג הגלוטן). בשל כך, חייבים האנשים הסובלים ממחלה זו, להיות כל חייהם בדיאטה מיוחדת ולאכול רק מאכלים נטולי גלוטן.
- טרשת נפוצה (Multiple Sclerosis או MS)- אחת המחלות האוטואימוניות הקשות ביותר, אשר גורמת לפגיעה הדרגתית וקשה במערכת העצבים. המחלה פוגעת בתפקוד הנוירונים (תאי העצב של מערכת העצבים), באמצעות פגיעה במיאלין-אותו חומר אשר מגן על הנוירונים. עקב כך, נוצר מצב של העברה עצבית-חשמלית לא תקינה, אשר פוגעת באופן הדרגתי בכל מערכות הגוף. נכון להיום, למרות ריבוי המחקרים, עדיין לא נמצאה תרופה אשר תגרום לשיפור במצב החולים והטיפול בעיקרו הינו תסמיני באמצעות סטרואידים, אינטרפרון, טיפול בדימיאלינציה באמצעות שימוש בחלבון beta-1a וטיפול בנזקי המחלה בעזרת פיזיותרפיה, הידרותרפיה קלינאי תקשורת, פסיכולוג ופסיכיאטר וכדומה.
האנשים הסובלים ממחלות אלו יכולים בדרך פלא להירפא ממחלות מסוימות אך חלקם הגדול סובל באופן אקטיבי וכרוני מהמחלה והתסמינים הקשים, שהולכים ומתרבים עם חלוף השנים ועלולים לגרום לנכות, פגיעה עוברית ואף מוות טרם עת. רבות מהמחלות האוטואימוניות דורשות טיפול מורכב ולכן רבים מהחולים מטופלים במרפאות ראומטולוגיות שם הם מתאשפזים ליום כדי לקבל את הטיפול בסביבה סטרילית ומקצועית.
התמיכה המשפחתית, העזרה והאהבה, חשובה מאוד והכרחית לחולי מחלות אוטואימוניות.