לופוס (זאבת) וטרשת נפוצה הין שתי מחלות הקשורות לתפקודה הלא תקין של המערכת החיסונית. הלופוס ידועה כמחלה אוטואימונית, שבה הגוף תוקף את עצמו. המערכת החיסונית תוקפת את האנטיגנים הבריאים, האחראיים על תגובתו החיסונית של הגוף.
האופן שבו באות לידי ביטוי שתי המחלות
לטרשת הנפוצה סימפטומים שונים. עייפות רבה, סחרחורות, בעיות מעיים, בעיות בשלפוחית השתן, בעיות ראייה ובעיקר חוסר תחושה באיברי הגוף השונים או חולשה בהם הם הסימפטומים הנפוצים לה. הסימפטומים של הלופוס הם לרוב פריחות בעור בתצורות שונות (פריחה בצורת פרפר היא אחד התסמינים המובהקים של המחלה), בעיות הקשורות לשלד, כמו דלקות מפרקים, דלקות שרירים ובכאבי עצמות וגם בעיות בתפקודי כבד, פגיעה במערכת העצבים המרכזית, הבאה לידי ביטוי בחרדות, דיכאון ובמקרים מסוימים אפילו שבץ מוחי וגם עייפות וחולשה.
הקושי באבחון המחלות
יחד עם זאת, את שתי המחלות לא פשוט לאבחן שכן הסימפטומים הקיימים, האופייניים להן, משותפים למחלות אוטואימוניות אחרות, כמו דלקת מפרקים שגרונית. הסבירות להופעת שתי המחלות יחדיו הוא קלוש מאד, את טעויות באבחון אצל חולים הסובלים מאחת מהן הן נפוצות. קורה לא אחת כשמטופל, הסובל מטרשת נפוצה, מאובחן באופן שגוי כלוקה בלופוס.
ההתמודדות עם שתי המחלות
פעילות גופנית, שאותה מבצעים באופן קבוע, גם היא מקצרת את משך זמן הופעת הסימפטומים, משפרת את טווח התנועה ומחזקת מאד את השרירים. תזונה נכונה, המספקת לגוף וויטמינים חשובים כמו וויטמין D, עוזרת אף היא לא מעט וגם אימוץ דרכים שונות להקלת מתחים, כמו יוגה ומדיטציה. הדבר רלוונטי במיוחד לחולי לופוס, שכן לחץ ומתחים רבים עשויים להביא להתלקחותם של הסימפטומים השונים הנלווים למחלה.